Seo ve Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
SEO

SEO ve Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Dijital platformlarda karşı karşıya kalınan SEO kavramı, günümüzde bu platformların dikkat etmesi gereken en temel kriter olarak dikkat çekiyor. Özellikle web sitelerinin performansı açısından büyük bir öneme sahip olan SEO; Google araçları, SEO teknikleri ve daha pek çok yöntem ile web sitesi gelişiminde kullanılıyor. Peki, genel anlamda SEO nedir? Web sitelerinin arama motorlarındaki performanslarının artırılması için kullanılan, teknik bir çalışma gerektiren düzenlemelerdir. SEO ve Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 

SEO Nedir?

“Search Engine Optimization” olarak kısaltılan SEO, arama motorlarında web sitelerinin yükseltilmesi için kullanılan bir çalışmadır. Dijital çağın gereklerini yansıtan bu çalışma, e-ticaretin gelişimi ile aynı perspektife ilerleme kaydederek, dünyadaki etkinliğini kazanmıştır. Türkçeye “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak çevrilen SEO, sitelerin arama motorlarındaki sıralamasının denetlenmesi ve düzenlenmesi için gerekli olarak teknik kriter olarak karşımıza çıkar. Peki, SEO neden önemlidir? Seo Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Gelin adım adım bakalım.

  • Dijital platformlarda yapılan yüksek maliyetli yatırımlara göre çok daha uygun ve aynı zamanda çok daha iyi sonuçlar elde edilebilen bir çalışmadır.
  • Dijitalin hayatımıza girmesi sonucunda ön plana çıkan SEO ve Sosyal Medya, sektördeki hacmini artırmıştır. Sektörde markanın duyurulması açısından önemlidir.
  • Etkin bir şekilde, teknik kriterlere uygun olarak uygulandığında, kolay sonuç veren ve gelişime açık bir çalışmadır.
  • Dijital çağda kalite en önemli kriter olduğundan dolayı, markanızın kalitesini ve bilinirliğini artırır.
  • Siz yatırım yapmasanız bile, rakipleriniz mutlaka SEO çalışmaları gerçekleştirmektedir. Rakiplerinizden geri kalmak istemiyorsanız, SEO’nun önemini fark ettiğinizde çok geç olabilir.

SEO Açılımı Nedir?

Dijital çağın en önemli aracı olan SEO’nun açılımı; “Search Engine Optimization” olarak bilinir. Web sitelerinin gelişimi, düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve analiz edilmesi için önemli bir araç olan SEO’nun Türkçe karşılığı ise; “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çağın en önemli gerekleri arasında yer alan web siteleri, işletmelerin pazardaki rekabeti için oldukça önemli. Çünkü hedef kitleye ulaşmanın ve rekabet unsurunda öne geçmenin en önemli yolu, web siteleridir. Elbette ki yalnızca web sitesi tasarımı yeterli olmaz. Buna ek olarak, SEO çalışması yapmak gerekir. İşte burada devreye, “Arama Motoru Optimizasyonu” kavramının eşsiz profesyonelliği girer. Peki, SEO nasıl yapılır? SEO’da neler önemlidir?

  1. SEO, profesyonel bir altyapı üzerine oluşturulur. Yani web sitesinin altyapısının kuvvetli olması, hızlı bir açılış süresine sahip olması gerekir. Temeli çürük olan bir yapının, ayakta kalmasının zor olacağı gibi, SEO çalışmasında da altyapının önemi oldukça büyüktür.
  2. Anahtar kelime analizi, rekabet unsuru açısından çok mühimdir. Anahtar kelime analizi ve daha sonra planlaması, SEO çalışmasında sizin yol haritanız olacaktır. Size ışık tutan bu haritayı, en iyi şekilde belirlemelisiniz.
  3. Etkili içerik, SEO çalışmalarında mihenk taşıdır. Çünkü içerik “HEDEFTİR.” Hedefi olmayan ise, yok olmaya mahkûmdur. Bu nedenle sektördeki en doğru anahtar kelime ile en doğru içerik üretimi, SEO için en önemli kıstaslar arasındadır.
  4. Üst sıralar, SEO çalışmaların amacı olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle arama motorlarında üst sıralara gelebilmek için, içeriklerin analizi ve hedef kitleye hitap edip etmediği çok önemlidir.
  5. Peki, tüm bunları yapmak yeterli mi? Elbette ki hayır. Çünkü etkili bir SEO çalışmasında Sosyal Medya kullanımı en büyük etkendir. Web sitenizin organik ziyaretçi sayısının yükselmesi için, aynı zamanda iyi bir Sosyal Medya çalışması yapmalısınız. Bu alandaki sektörünüze uygun tüm mecralar, sizin “hedef kitleniz” olacaktır.
  6. Web site trafik oranlarının artırılmasında, “profesyonel içerik” ve “etkin sosyal medya” kullanımı büyük bir öneme sahiptir. Sosyal medyanın önemini fark edenler, mobil kullanımını da dikkatinden kaçırmayacaktır. Çünkü web sitelerinin ziyaretçi sayılarını artıran en önemli etken, mobil kullanımının yüksek olmasıdır.
  7. Bir üst sıradaki maddede dikkati çeken konu, “mobil uyumluluk.” Eğer siteniz mobile uyumlu değilse, tüm bu yaptığınız çalışmalar boşa diyebiliriz. Çünkü markanızın bilinirliği ve arama motorlarındaki yükselişinizin en önemli gereğidir mobile uyumluluk. Sizler de bu nedenle web site tasarımlarınızın mobile uyumlu olduğuna dikkat etmelisiniz.

Seo ve Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO Ne Demek?

Web sitenizin trafik arzının artırılması adına kullandığınız teknikler ve planlamalar, SEO olarak karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle, aktif trafiğinizi, “organik” bir kılıfa sokmalı, bunu da içerikleriniz ile sağlamalısınız. Çünkü sizin en temel amacınız, içeriklerinizin hedef kitlenize hitap etmesidir. Eğer hitap etmediğini düşünüyorsanız, en büyük hatayı bu düşünceye kapılarak yapmışsınız demektir. Seo ve Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Kendinizi düşünün. Bir web sitesinde neyin olmasını isterdiniz? Hız mı? Yoksa faydalı içerik mi? Bunun da ötesinde şık tasarım mı? Bakın, hepimizin kafasında olan düşünceler bunlar. Daha pek çok seçenek eklenebilir elbette ancak, bu üç kriter insanların web sitelerine bakışlarıdır. Yani bir nevi bakış açıları. Sizin de bu bakış açısına uygun olarak hareket etmeniz gerekir. Yani, “bir web sitesinden ne bekliyorsanız, hedef kitlenize de beklentinizi sunun.” Bu şekilde iyi bir web site yöneticisi ve hatta iyi bir SEO’cu olabilirsiniz.

Diğer Yazımız:   Ahrefs Ücretsiz Backlink Kontrolü Nasıl Yapılır?

SEO açılımında yer alan bir kelime var. “Optimizasyon.” Bu kelimenin anlamı, size büyük bir strateji sunacaktır. “Eldeki kaynakları aktif bir şekilde kullanmak ve azami fayda elde edebilmek için yapılan çalışma.” Evet, optimizasyon kelimesinin karşılığı bu. Bu nedenle sizlerin de yapması gereken, iyi bir planlama ve araştırmadır. Araştırmaya Google’ı bir insan olarak düşünerek başlayabilirsiniz. Çünkü hepimiz Google’ı kandırmaya çalışıyoruz ve en büyük hatayı burada yapıyoruz. Peki, bu konuda ne yapmamız gerekir?

  1. Oyunu kurallarına uygun olarak oyna. Çünkü haksızlık yaparsan, bu haksızlığın bedelini bir gün ödersin. Yani Google kriterleri senin en önemli stratejin olmalı.
  2. Google kuralları ile yaptığınız SEO çalışmaları, sana yol gösterici olacaktır. Bu nedenle Google araçlarını kullanırken de bunlara dikkat etmelisin.
  3. Sahte ziyaretçi, Google’ı kızdırır. Bu nedenle web sitenin trafiğinin tamamen organik olmasına özen göster. Buna hedef kitlenden olmayan kişiler de dâhil. Yani senin hedef kitlen nereyse, hedefin de orası olmalıdır.
  4. Rakip analizi, SEO çalışması için en önemli kıstastır. Rakiplerini izleyerek, kendi yol haritanı da bu çerçevede düzenleyebilir ve değerlendirebilirsin.
  5. Kendini Google’a kanıtlamaya bak. Çünkü Google’a kendini kanıtlarsan ve Google kurallarına uygun hareket edersen, ödüllendirileceksindir. Bu ödül de senin üst sıralar ile karşı karşıya kalmandır. Yani, “işini kuralına göre gerçekleştir.”
  6. Bahsedilen tüm bu konular, “site içi optimizasyonu” ile ilgilidir. Bununla beraber, “site dışı optimizasyonu” da çok önemlidir. Site dışı optimizasyonunda önemli olan kriter ise, “backlink” olarak karşımıza çıkar. Özellikle “hedef kitlenize uygun olmayan backlink” ve “zararlı backlink.”
    Zararlı backlink, sitenize yasal olmayan siteler ve yollardan ziyaretçi gelmesidir. Bu durum sizin Google tarafından bir süre sonra cezalandırılmanıza sebep olacaktır.
    Hedef kitlenize uygun olmayan backlink, sitenizin hedef kitlesi ile alakası olamayan sitelerden aldığınız backlinktir. Bu tür organik olmayan ziyaretçiler ile ziyaretçi sayınızı 10 katına çıkarsanız bile, Google’ın cezasından nasibinizi alırsınız. Faydalı backlink için, öncelikli olarak kendi alanınız ile ilgili bir web sitesi bulmalısınız. Aksi halde backlink size zarar verecektir.

Sonuç olarak, site içi optimizasyonu ve site dışı optimizasyonunun belirli bir plan çerçevesinde yürütülmesi gerekir. Eğer sizler bu planı yerine getiremez ve sabırlı bir SEO çalışması gerçekleştiremezseniz, sitenize ihanet etmiş olursunuz. Çünkü Google’ın kurallarına göre hareket etmemeniz, sizleri başarısızlığa sürükler. Temel kıstas; sabır ve Google kriterlerine uygun hareket etmektir.

SEO Nedir?

SEO, Search Engine Optimization açılımının kısaltılmasıdır. Türkçe anlamı ise Arama Motoru Optimizasyonu şeklindedir. Web sitelerinin daha kolay taranmasını sağlamak için arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek, arama motorları sıralamalarında üst sıralara çıkması adına yapılan çalışmalar bütünüdür.

İç SEO Ne Anlama Gelmektedir?

Arama motorlarının taramalarından olumlu sonuç alabilmek için site içerisinde gerçekleştirilen çalışmaların tümüne İç SEO denir.

SEO Neden Yapılmalıdır?

Dijital pazarlamanın en önemli ayağını oluşturan SEO, e-ticaret firmalarının artmasıyla çok önemli bir konu haline gelmiştir. Sosyal ağda geniş bir pazar ağı yakalamak isteyen firmalar için SEO vazgeçilmez bir konu haline gelmiştir. Artık, web sitesi için SEO çalışması yapmayan firmalar, sosyal ağda rakipleri arasında kaybolacak ve hedeflediği başarıya ulaşamayacaktır. Bu nedenle SEO çalışmaları, rakiplerin gerisinde kalmamak adına son derece önemlidir.

Seo Çalışması Sonrasında Sitemın Sıralaması Yükselir mi?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları tamamlanan bir web sayfasının Google tarafından değerlendirilip üst sıralarda yer alması tam anlamı ile 2. aydan itibaren gerçekleşmektedir. Tabi ki bu süre, çalışmanın Google kriterlerinin ne kadarını kapsadığına ve çalışma yapılan anahtar kelimelerin zorluğuna göre değişmektedir. Google kriterlerini tam olarak karşılayan bir sayfasının üst sıralarda yer alması çok daha hızlı olacaktır. SEO çalışması yaptırmaya karar verdiğiniz bu süreyi, göz önüne almanız gerekmektedir. Kalıcı olarak çalışmanın etkisini göstermesi için, yapacağınız Backlink çalışmaları web sitenizin üst sıralardaki kalıcılığını desteklemektedir. SEO çalışmaları yaptırmak adına, alanında uzman olan firmalar veya kişiler ile sözleşmeli olarak çalışmanızı öneririz.

[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Kategori: SEO
Yazı oluşturuldu 19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön